Dit is hoe je een yoga blok gebruikt!

Je kunt een yogablok op verschillende manier gebruiken. Het kan er voor zorgen dat een aantal oefeningen makkelijker zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je yogasessie iets uitdagender wordt. Wanneer je net niet lenig genoeg bent om een bepaalde positie te bereiken, kan je het yogablok gebruiken om de oefening alsnog uitvoeren.

Het yogablok ziet er misschien niet spectaculair uit, maar toch is het letterlijk het steuntje in je rug die je zal helpen om bepaalde asana’s makelijker uit te voeren. Het helpt daarbij ook om blessures te voorkomen. Yogablokken hebben verschillende zijden met verschillende afmetingen. De meeste yogablokken zijn rechthoekig, hierdoor kun je gebruik maken van verschillende hoogtes.

Asana oefeningen met een yogablok

Zorg ervoor dat je bij de volgende houdingen een geschikte hoogte van het blok gebruikt. Er is een kleine, middelgrote en grote kant van het blok. Zo ervoor dat je het yogablok altijd stabiel houd tijdens je oefeningen.

Kies ook voor jou het juiste type blok. Meer dragende posities vereisen stabiele kurkblokken. Deze stijve blokken mogen echter niet op gewrichten worden gebruikt. Schuimblokken zijn minder stabiel maar comfortabeler voor gewrichten. Het is een goed idee om beide typen beschikbaar te hebben naarmate je meer oefeningen gaat doen.

1. Balasana (Child’s pose)

De Child's Pose staat bekend als een herstellende houding en kan behoorlijk rustgevend zijn. Maar vanwege het gewicht en de positie van het hoofd kan deze houding erg ongemakkelijk zijn en voor velen moeilijk blijken.

Hoe je het yogablokken gebruikt in in Balasana:

Voor meer toegankelijkheid:

 • Plaats het blok onder je voorhoofd (of in het midden van je derde oog - de ruimte tussen de wenkbrauwen - en masseer je wenkbrauwbot)
 • Plaats nog een blok onder je staartbeen

Om de houding te verzwaren:

 • Plaats je onderarmen of ellebogen op twee yogablokken voor een arm- en borstrek

2. Adho Mukha Svanasana (Downward Facing Dog)
De Downward Facing Dog heeft veel voordelen. Deze houding kan echter een uitdaging zijn, omdat het veel kracht van het bovenlichaam vereist.

Hoe je een yogablok gebruikt in de Adho Mukha Svanasana:

Voor meer toegankelijkheid:

 • Gebruik de blokken onder je handpalmen om je gewicht terug naar je hielen te verplaatsen om de druk op je polsen te verminderen

Om de houding te verzwaren:

 • Down Dog Deep
 • Plaats de blokken onder je voeten
 • Of plaats de blokken tegen een muur en zet dan je voeten er op

3. Uttanasana (Standing Forward Fold)
De Standing Forward Fold strekt de hele achterkant van de benen en kan rustgevend zijn voor hart en geest. Maar het kan ook een uitdaging zijn voor mensen die niet heel flexibel zijn.

Hoe yogablokken te gebruiken in Uttanasana:

Voor meer toegankelijkheid:

 • Plaats je vingertoppen (zonder veel gewicht in je handen) op een geschikte hoogte van het blok. Buig je knieën hier zo veel als je wilt

Om de houding te verzwaren:

 • Plaats een voet op het blok. Als je voet te groot is voor één blok, dan moet je het blok mogelijk diagonaal draaien of twee blokken uitlijnen om het langer te maken

 

4. Setu Bandhasana (Bridge pose)
De bridge Pose wordt gebruikt om de achterkant van het lichaam te versterken en de voorkant te openen. Het kan ook een herstellende houding zijn met behulp van yogablokken.

Hoe yogablokken te gebruiken in Setu Bandhasana:

Voor meer toegankelijkheid:

 • Met je voeten op de mat,duw je heupen omhoog en plaats het blok onder je billen. 

Om de houding te verdiepen:

 • Plaats een blok tussen je dijen in een standaard brughouding, waarbij je de benen aanspant om het blok op zijn plaats te houden en probeer dan heup-raises met het blok

 

5. Supta Virasana (Reclined Hero’s Pose)
Als je knieproblemen hebt, wil je misschien een extra kussen, zoals een deken, eronder leggen.

 

Hoe je een yogablok gebruikt bij de Supta Virasana:

Voor meer toegankelijkheid:

 • Plaats een blok onder je staartbeen
 • Gebruik naast het zitten op een blok ook twee blokken onder uw handen, onderarmen of ellebogen wanneer je achterover leunt

6. Kameel Houding:

De kameel houding (Ustrasana) is een uitdagende yoga houding. Het gebruik van 2 blokken kunnen de asana een stukje makkelijker maken. Plaats aan de buitenkant van je voeten 2 blokken. Kies een kant van het blok die voor jou een prettige hoogte is (de lange zijde brengt de grond logischerwijs het meest naar boven toe). Je kunt dan bij het uitvoeren van de kameelhouding de handen op de blokken plaatsen in plaats van op de hielen.

Relevante informatie

Koopgids: Zo kies je de juiste loopband (2021)

De juiste loopband voor thuisgebruik kan je helpen om makkelijker af te vallen en fit te worden. Deze koopgids voor loopbanden is onderverdeeld in twee delen. Het eerste deel biedt een warming-up voor het kopen van een loopband met vijf eenvoudiDe juiste loopband voor thuisgebruik kan je helpen om makkelijker af te vallen en fit te worden. Deze koopgids voor loopbanden is onderverdeeld in twee delen. Het eerste deel biedt een warming-up voor het kopen van een loopband met vijf eenvoudi...

Lees meer

Klantenservice

Maandag t/m vrijdag, 09:00-16:00
034 - 674 90 60